Wandelen

Rondom vakantiepark Sallandshoeve zijn er tal van wandelroutes. Dankzij de mooie ligging van het park naast de Sallandse heuvelrug zult u zich als wandelaar geen moment vervelen. Hieronder staan de meest populaire wandelroutes in de buurt beschreven. Natuurlijk is de Sallandse heuvelrug al een prachtige wandelomgeving op zich.

Hier heeft u alvast een paar routes om te downloaden

Rondom Heeten 17 km Rondom Holten 14 km Rondom Haarle 18 km Rondom Raalte 18 km Rondom Lettele 18 km Rondom Deventer 13 km

Voor meer wandelingen kunt u ook kijken op de website van Salland Wandelweb

In het spoor van de reus (8km)

De Sallandse Heuvelrug bestaat uit geaccidenteerd landschap met weidse uitzichten, prachtige gevarieerde bossen en glooiende heidevelden. U wandelt door deze weelderige natuur op zandpaden en bospaadjes, omlaag en dan weer omhoog om te genieten van heerlijke vergezichten.

Onderweg komt u langs de Canadese begraafplaats, een oase van rust en bezinning. Bij het start- en eindpunt kunt u heerlijk op een terrasje neerploffen en een bezoek brengen aan het Natuurdiorama op de Holterberg.

Panorama Holterberg (10km)

U waant zich in het buitenland als u op het hoogste punt van de Holterberg naar de heuvels van de Veluwe kijkt, 30 kilometer verder. De Sallandse Heuvelrug is een gebied van superlatieven, met een van de grootste aaneengesloten heidevelden van Nederland, in de vroege herfst een paarse pracht. Misschien ziet u het zeldzame korhoen, waarvan een aantal oudere haantjes ook in de herfst nog baltsen.

Een enkele geluksvogel vangt een glimp op van de grootste vijand van de korhoenders, de lynx. Herfstvruchten als de vossenbes dienen als voedsel voor veel dieren. Dompel onder in een ongekende herfstpracht!

Het Wereldtijdpad (50km)

Het wereldtijdpad is het langste openluchttijdpad van de wereld. In totaal is er ongeveer 50 km tijdpad verdeeld in 9 lussen met ongeveer om de 25 meter een jaarpaal. Aan deze jaarpalen zijn kubussen bevestigd die u kunt draaien. Op elk vlak staat een kort en bondig verhaal dat uiteraard betrekking heeft op het jaar van de desbetreffende jaarpaal. Een verhaal zal zeker over de geschiedenis van Overijssel gaan met daarbij natuurlijk de geschiedenis van Twente en Salland.

Het wereldtijdpad is geschikt voor klein en groot. Zo kunt u bijvoorbeeld uw eigen geboortejaar opzoeken of een themaroute lopen die u bijvoorbeeld alles verteld over de industriële revolutie, sport, ruimtevaart, Twente, muziek of een ander belangrijke periode in de geschiedenis.

Zwerven over bergen (13km)

Lang geleden geloofde men dat de Sallandse Heuvelrug was ontstaan door toedoen van een reus. Met een zak zand was hij op weg naar de Zuiderzee, die hij wilde dempen. Door een gaatje in de zandzak liep het zand er uit en zo vormden zich de heuvels van de Sallandse Heuvelrug. In werkelijkheid ontstond dit stuwwalcomplex door een gigantische ijsmassa, die 150.000 jaar geleden ons land binnenschoof.

Nu is het een uniek landschap door zijn uitgestrekte, glooiende bossen, heidevelden en zandverstuivingen. Uitgangspunt van de wandeling is Holten, gelegen aan de voet van de Holterberg. Het is soms flink klimmen, maar de vergezichten zijn adembenemend.

De vijf toppen rond Markelo (22km)

De vijf toppen rond Markelo in één wandeling. De contrastrijke Markelose berg, golvend graanveld met Italiaanse populieren met het grafmonument voor verzetslieden. 200 meter verder golvend land in jubelstemming, tot aan de Holterberg. De romantische Dingspelerberg omzoomd door een houtwalletje met bankjes in een weide vol hoog gras.

Verderop de ‘weerbarstige’ Kattenberg. waar je door voormalige loopgraven wandelt, de magische Hulpe, een bedevaartsoord en tenslotte de hoogste van de vijf, ‘De Schuchtere’ Herikerberg verstopt in een dicht bos.