Plaatsen en Steden

Gemeente Raalte, het bruisende hart van Salland (11km)

Raalte, een gemeente in het hart van Salland, waar historische dorpen, landgoederen en boerderijen het beeld bepalen. Het dorp Raalte is het centrum van de gemeente met z’n gezellige en uitgebreide winkelcentrum en de vele evenementen die het hele jaar door worden georganiseerd.

De dorpen Broekland, Heeten, Heino, Luttenberg, Laag-Zuthem, Nieuw-Heeten, Mariënheem en Lierderholthuis, met elk hun eigen charme, complementeren de gemeente Raalte.

Gemeente Holten-Rijssen (8km/17km)

Op de grens van Salland en Twente vindt u de gemeente Rijssen-Holten. Het hoogtepunt van de gemeente is natuurlijk de Holterberg middenin de schitterende natuur van het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug. Het dorp Holten heeft een gezellige dorpskern waar in de zomermaanden van alles wordt georganiseerd. De stad Rijssen presenteert zich als winkelstad met een uitgebreid en gevarieerd winkelcentrum met een grote warenmarkt op de maandagmorgen.

Wandelaars en fietsers kunnen hun hart ophalen in Rijssen en Holten. In de schitterende bossen en natuurgebieden zijn allemaal bewegwijzerde routes van Wandelnetwerk en het Fietsknooppuntennetwerk Salland. Daarnaast kunt u uitgebreid winkelen en is er een scala aan musea.

Hanzestad Deventer biedt u tal van bezienswaardigheden (17km)

Op de eerste plaats de musea: het Historisch Museum Deventer en het nationaal bekende Speelgoedmuseum van Deventer. Maar er is veel meer, te veel om allemaal op één dag te bezoeken: de Grote of Lebuïnuskerk met zijn imposante toren, het prachtige historische stadhuiscomplex, het Bergkwartier, het Noordenbergkwartier, de Broederenkerk, het Etty Hillesum Centrum, het Vogeleiland, enzovoort.
En dan is er weer de IJssel: de unieke ligging van de stad en zijn omgeving aan de rivier. Een bezoek aan Deventer is zeker ook even uitrusten en genieten aan de IJssel. Met het voetveer bent u bovendien zo aan de overzijde, en midden in wederom een prachtig natuurgebied (het Worpplantsoen en de Ossenwaard). Ook de gerestaureerde Bolwerksmolen ligt aan de overzijde van de IJssel.

De laatste dertig jaar heeft Deventer veel gedaan aan het herstel en behoud van de historische binnenstad. Het oude stratenpatroon is nagenoeg nog geheel intact. Honderden monumenten zijn gerestaureerd en veelal voorzien van nieuwe snijramen of gevelstenen. De wijk het Bergkwartier is één groot monument. Maar er is zeker ook nieuwbouw, soms in aansluiting op de historische omgeving, soms ook geheel vernieuwend.

Zutphen een gezellige hanzestad aan de Yssel (30km)

Iedereen die de stad Zutphen vanuit het westen nadert raakt onder de indruk van haar fraaie ligging aan het water. De rivier de IJssel en de imposanten koopmanshuizen aan de kade nodigen van verre al uit tot een bezoek. Iets, wat dan ook jaarlijks door honderdduizenden toeristen wordt gedaan.

Rondom het oude centrum zijn de oude vestingwerken op tal van plaatsen nog tastbaar aanwezig. In het hart van de stad ziet u statige koopmanshuizen en schilderachtige hofjes. Te midden van die middeleeuwse schoonheid treft u een moderne stad met een flink aantal bezienswaardigheden en een uitgebreid winkelaanbod met tal van speciaalzaken. In de zomer is goed vertoeven op de terrasjes in de binnenstad en aan de IJssel.

Het landelijke dorp Warnsveld, aan de oostzijde van Zutphen, heeft niet alleen een intieme dorpskern, maar ligt ook aan de rand van prachtige natuurgebieden. Kastelen, landgoederen en uitgestrekte bossen liggen vlakbij.

Zwolle (35km)

Zwolle, de hoofdstad van Overijssel, een cultuurhistorische Hanzestad waar altijd iets te ontdekken valt. Met haar sfeervolle historische stadshart, de stad ademt één en al cultuur uit. Werkelijk overal zijn de sporen van het rijke verleden terug te vinden.

De historische gevels, de verdedigingsmuur, de Sassenpoort, de Peperbus en de stervormige stadsgracht zijn kenmerken van de historische cultuur van deze stad. Zwolle heeft een ruim aanbod qua winkels.