Natuur & Cultuur

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug is één van de grootste aaneengesloten heidegebieden van Europa. U waant zichzelf soms even in het buitenland, uitgestrekte heidegebieden, bossen, rust en een indrukwekkend reliëf. De “bergen” op de Sallandse Heuvelrug bereiken een hoogte tot wel 76 m. De zeldzame Korhoen leeft hier nog in het wild.

Buitencentrum Sallandse Heuvelrug

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug in Salland is ruim, open en héél stil. De uitgestrekte heidevelden en bossen zijn ideaal om op de fiets of te voet te verkennen. In het BuitenCentrum is onder andere een restaurant met open haard en terras, een expositieruimte, een telescoopruimte en planetarium en een winkel met leuke spullen.

Bij het BuitenCentrum starten diverse uitgezette wandelingen en fietstochten.  Uw dagje buiten begint binnen bij het BuitenCentrum van Staatsbosbeheer!

Heideslak
Als je slechter ter been bent, of ontspannen van de Sallandse Heuvelrug genieten? Stap in de Heideslak en laat je door de gids van Staatsbosbeheer rondrijden door dit uitgestrekte natuurgebied. De Heideslak is een elektrokar die stapvoets en geruisloos rijdt.

Kasteel Het Nijenhuis

Tussen de dorpen Heino en Wijhe ligt aan de Sallandroute één van de mooiste en best bewaarde havezaten van de regio: Kasteel Het Nijenhuis. Het kasteel is één van de locaties van Museum de Fundatie en toont delen van de imposante kunstverzameling van Dirk Hannema (1895-1984), voormalig directeur van Museum Boijmans van Beuningen.

Hanzestad Deventer

Deventer geldt als één van de oudste steden van ons land. Uit 806 stamt de eerste vermelding in de archieven over een kleine nederzetting langs de IJssel. Hanzestad Deventer bruist en is zeker de moeite waard om een dag voor uit te trekken. Denk maar eens aan de Grootste boekmarkt van Nederland, het Charles Dickens Festijn en Deventer op Stelten.

Een leven lang Boer

Broer Pekkeriet is jaren geleden begonnen met het verzamelen van oude boeren gereedschappen en werktuigen zodat er een prachtige verzameling is ontstaan. De bezoeker waant zich in het verleden bij een rondgang door het museum vanwege de prachtige levensechte muurschilderingen met taferelen uit het verleden die zijn aangebracht.

Canadese Begraafplaats

Deze Canadese begraafplaats bevat de graven van de canadeze soldaten die tijdens de laatste dagen van de oorlog in Noord-Nederland en Duitsland sneuvelden. De Canadese begraafplaats is geopend tijdens zonsopgang en zonsondergang.

De Duursche Waarden

De Duursche Waarden ligt tussen Olst en Wijhe aan de IJssel. Bij Fortmond staat een uitkijktoren. Vanaf dit punt heeft u een wijds uitzicht over het gebied de IJssel. Er is een wandelpad naar een vogelhut. De talrijke watervogels kunt u vanuit de hut ongestoord observeren. Reden genoeg dus om een bezoek te brengen aan de nieuwe natuur in de Duursche Waarden.

Boetelerveld

Het Boetelerveld is uniek. Uniek omdat dit het enige voorbeeld is van een vochtig heideveld in Salland. Hier kunt u een mooie wandeling maken

De Sprengenberg

De Sprengenberg is een zeer gevarieerd en prachtig natuurgebied van nationaal park de Sallandse Heuvelrug. U vindt er uitgestrekte bossen, glooiende heidevelden en vele planten en dieren. Waaronder de imposante Schotse Hooglanders.

Landbouw museum de Laarman

Wat ooit begon met de aanschaf van één tractor is nu uitgegroeid tot een landbouwmuseum. De Laarman wil aan jong en ouder publiek de regionale agrarische historie en de boerencultuur laten zien en laten ervaren. Museum de Laarman is gevestigd in een voormalige maalderij uit eind jaren vijftig.