Deventer

Reserveer een 4- of 6-pers. bungalow Reserveer een safaritent
Reserveer een kampeerplaats

Op ca. 18 km van Sallandshoeve Hanzestad Deventer

Op de eerste plaats de musea: het Historisch Museum Deventer en het nationaal bekende Speelgoedmuseum van Deventer. Maar er is veel meer, te veel om allemaal op één dag te bezoeken: de Grote of Lebuïnuskerk met zijn imposante toren, het prachtige historische stadhuiscomplex, het Bergkwartier, het Noordenbergkwartier, de Broederenkerk, het Etty Hillesum Centrum, het Vogeleiland, enzovoort.

En dan is er weer de IJssel: de unieke ligging van de stad en zijn omgeving aan de rivier. Een bezoek aan Deventer is zeker ook even uitrusten en genieten aan de IJssel. Met het voetveer bent u bovendien zo aan de overzijde, en midden in wederom een prachtig natuurgebied (het Worpplantsoen en de Ossenwaard). Ook de gerestaureerde Bolwerksmolen ligt aan de overzijde van de IJssel.

De laatste dertig jaar heeft Deventer veel gedaan aan het herstel en behoud van de historische binnenstad. Het oude stratenpatroon is nagenoeg nog geheel intact. Honderden monumenten zijn gerestaureerd en veelal voorzien van nieuwe snijramen of gevelstenen. De wijk het Bergkwartier is één groot monument. Maar er is zeker ook nieuwbouw, soms in aansluiting op de historische omgeving, soms ook geheel vernieuwend

Koek en Deventer horen bij elkaar

Drs. P. schrijft in 1980 in een vers over Deventer koek de regels:
andere steden creëren jenever, balletjes, gloeilampen, kaarsen of kant. Hier evenwel als goedwillend gever, sta je met Deventer koek in de hand!

Deventer en koek zijn onlos(s)makelijk met elkaar verbonden. De koppeling tussen een lekkernij en een stad is nergens zo prominent als in Deventer. Die nauwe band laat zich verklaren door de lange historie van de Deventer koek. In dit artikel wordt bij die geschiedenis van dit unieke kruidige product stilgestaan, wat zal aantonen waarom de stad Deventer zich met trots als ‘koekstad’ laat afficheren.

SafaritentKlik hier

Kamperenmeer info

Bungalows4- of 6-persoons